Project Type: 4. Reformes

Sa Colonia

Reforma i ampliació d’habitatge unifamiliar a Colonia de Sant Jordi, Mallorca.

Santanyí

Reforma d’habitatge a Santanyí, Mallorca.

Sant LLorenç 7

Habitatge unifamiliar a Sencelles, Mallorca.

Can Parra

Hotel Playa Esperanza

Santa María

Reforma d’habitatge unifamiliar entre mitgeres a Santa María del Camí, Mallorca.

Bar Central

Emplaçament

Pimera línia del Port d’Andratx, part central de l’antic casc urbà; zona eminentment turística on com a tants llocs amb passejos peatonals amb vistes directes damunt la mar i a les postes de sol enmig de la bocana és un golg poder prendre un refresc.

La propietat decideix substituir l’antic edifici, en males condicions, per un de nou, on es prioritza que es pugu retornar a l’activitat dels baixos amb el mateix èxit que amb l’explosió turística va aconseguir el vell bar Central.

¿Com es passa d’un clàssic bar ”de tota la vida” a una aposta pel futur, adaptat a les noves necessitats que el present requereix?

L’actuació

Es disposa de la pràctica totalitat de la planta baixa, amb un pati interior que uneix a diferent nivell les dues façanes; l’accés a les plantes pis com requereix la prioritat del negoci es planteja per un lateral de la façana del carrer lateral. Es tract d’un edifici en ”L” on s’ha d’aprofitar al màxim la façana cap a la mar; al darrera quedarà la zona de servei de l’activitat.

A la part frontal es destina la part en contacte amb el pati interior a serveis i cuina deixant tota l’amplada de solar a sala de bar amb la barra; un petit pati de servei de les plantes pis complementa la distribució. Es resolen els conflictes d’ús a totes les èpoques d l’any amb la possibilitat de tenir oberta o tancada en tota la seva amplada la part interior i amb un sistema de lones, la pèrgola que complementa l’edifici per la part frontal.

Els materials i la sobrietat del disseny li donen el nou carácter; el mobiliari, les imatges nostàlgiques del passat i la mateix clientela de sempre reforcen la intenció original de mantenir un negoci que com no necessitava renovarse podia perdre amb el canvi. El temps donarà o llevarà raons; pensam que no estem equivocats.

Pelletería

L’habitatge, de 289m2 construïts i 86m2 de terrassa, està situat al casc antic de Palma. Les reformes fetes pels diferents inquilins havien deixat una successió incoherent d’estances de mida desproporcionada, algunes  interiors i  fosques, i amb les zones de  serveis poc adequades a les necessitats dels actuals residents.

Per a resoldre de forma lògica les circulacions i l’ il·luminació de les peces es crea un recorregut central a on un mur aplacat amb fusta lacada en blanc i potenciat  per  una línea de leds empotrats al terra, es converteix en el volum que connecta la zona de dia amb la de nit.

Cada estança ha estat treballada segons les voluntats dels promotors, que volien que l’habitatge fos un espai de convivència però que cada peça tingués la seva autonomia. A la zona de nit això es veu a les habitacions infantils, a on  una tarima penjada fa tant de suport del llit com de taula de treball al temps que una capsa de vidre conté la peça de bany i el vestidor. La zona de dia pasa a ser un espai molt obert que cerca la màxima lluminositat i la prolongació a l’exterior a traves de les superfícies vidriades.

S’ha fet servir resina epoxi blanca a tot el paviment , als roda peus i a totes les encimeres de bany i cuina. Al mateix temps  també són blanques les pintures de les parets i els lacats de portes i aplacats . Aquesta uniformitat amb el blanc cerca la màxima lluminositat i que el contrast vengui donat per la variabilitat del  mobiliari.

El resultat  final son espais amplis, molt lluminosos, que flueixen uns cap els altres, acotats  per les diferents alçades del fals sostre i el joc dels diversos plans de vidre amb  les distintes solucions d’il·luminació.

Joan Carles I

Reforma d’habitatge entre mitgeres a Andratx, Mallorca.

Petra

S’Horta

Es Capità